Seitsemän pistettä ja hylätty. Kuusi pistettä ja hylätty. Kolme pistettä ja mitä?
Ensimmäisenä hakukertana sain kokeesta 42/70 pistettä, ja jäin tuon seitsemän pisteen päähän sisäänpääsystä, mikä oli melko kaukana. Seuraavana vuonna oli uusi yritys kokemusta rikkaampana, ja viime keväänä kokeen jälkeen olikin todella hyvä ja itsevarma fiilis, että tämä on se kevät, kun pääsen sisään. Tulospäivänä kuitenkin silmieni eteen lävähti Opintopolusta tylysti teksti “Varasijalla 258” enkä meinannut uskoa sitä todeksi, en sitten millään. Seuraavana päivänä posti toi kuitenkin tullessaan pistekirjeen ja järkytys oli entistä suurempi, kun tajusin jääneeni kuuden pisteen päähän eikä tilannetta voisi pelastaa edes oikaisupyynnöllä, vaikka koinkin kohdanneeni suurta vääryyttä tehtävien pisteytyksessä. Tein kuitenkin oikaisupyynnön, sillä halusin kaunistella pisteitä ja saada ne vastaamaan omaa todellisuuttani, mutta tiedekunta oli ankarana eikä taipunut muuttamaan pisteytystä minkään vaatimuksen osalta (vaikka jossain kohdissa hyvät perusteet olikin).
Tänä vuonna jälleen kerran sekä valmistautumisesta että itse kokeesta jäi erittäin hyvä fiilis ja usko oli korkealla, vaikka sitä en suostunutkaan paljastamaan kuin vain yhdelle henkilölle. Muuten halusin vain nauttia kesäkuusta ja koittaa olla murehtimatta liikaa tulevaa, sillä sille olisi aikansa tulosten jälkeen. Jännitys alkoi kuitenkin kasvaa viime maanantaina, koska tiesin tulosten tulevan tällä viikolla. Joka päivä odotin töissä jännityksellä, että kännykkäni alkaisi vilkkua viesteistä, joissa tuttavani kertovat tulosten tulleen ja aina kotioven aukaistessani pelkäsin tuloskirjeen odottavan lattialla. Tuli keskiviikko eikä tuloksia näkynyt ja aloin hermostua, sillä aiempina vuosina tulokset olivat tulleet aina muutamaa päivää aikaisemmin.
Pisteet
Tuli keskiviikkoilta ja sain WhatsApp-viestin, että sähköpostiin on tullut tulokset. Keräsin rohkeutta varmaan 15 minuutin ajan, kunnes vihdoin uskalsin käsi täristen kirjautua sähköpostiini peläten pahinta. Sähköpostissani ei kuitenkaan ollut mitään ja olin hämilläni, että mitä tämä tarkoittaa. Pikaisen googlettelun ja muiden hakijoiden kanssa viestittelyn jälkeen ymmärsin, että vain osa hylätyistä hakijoista oli saanut tuloksen sähköpostiin.
Hieman tämän jälkeen netissä alkoi pyöriä linkki, josta selvisi kaikkien hakijoiden pisteet, ja josta pystyi omalla hakemusnumerolla selvittämään omat pisteensä. Jälleen oli aika kerätä rohkeutta, jotta uskaltaudun katsomaan omat pisteeni, sillä niistä todennäköisesti voisi päätellä vahvasti jotain suuntaan tai toiseen. Lopulta etsin omat pisteeni käsiini ja pysähdyin paikalleni: olin saanut 39/50 pistettä (tehtäväkohtaisesti 9,8,8,7,7) ja tiesin, että nyt jos koskaan olen äärimmäisen lähellä sisäänpääsyä.
Kun unelmat käy toteen
Torstain aikana innokkaimmat hakijat olivat jo laskeneet Excel-taulukoiden avulla pisterajaksi 36, ja olin melko levollisin mielin iltaan asti, vaikka en tietenkään suostunut uskomaan mihinkään ennen kuin näin Opintopolussa Hyväksytty-tekstin tai hyväksymiskirjeen eteisessäni.
Perjantaina heräsin jo viiden aikaan aamulla erittäin jännittyneenä katsomaan joko Opintopolku toimisi ja kun tajusin pystyväni kirjautumaan sisään, alkoi sydämeni hakata entistä kovempaa. Kohta selviäisi lopullisesti se olinko vihdoin saavuttanut sen, josta olin unelmoinut niin kauan ja jonka eteen tein älyttömästi töitä viimeisen kahden vuoden ajan. Ja selvisihän se! Kun vihdoin monen klikkauksen jälkeen pääsin hakemussivulleni, odotti edessäni alla oleva kuva.
Mä tein sen. Vihdoin. Olin saavuttanut sen, josta olin unelmoinut lapsesta asti ja jonka suhteen olin suorastaan fanaattinen yötä päivää viimeisen kahden vuoden ajan. Tuijotin vain tuota näkymää vartin ajan, kunnes todellisuus alkoi iskeä ja oikeastaan vain kyynelehdin seuraavan tunnin ajan. Kaikki se stressi, pelko ja epäonnistumisen tunne, joka vielä vähän aikaa sitten oli ollut, valui pois kyynelten mukana.
Koko päivän töissä pidättelin vain itkua ja kun joku kysyi tuloksistani, kerroin ääni väristen päässeeni sisään. Osa ihmetteli miten vaikutin niin tyyneltä ja rauhalliselta, mutta todellisuudessa pidättelin aitoa reaktiota (itkua) sisälläni ja toisaalta tietyllä tavalla en ollut vielä muutamassa tunnissa ehtinyt prosessoimaan tietoa sisäänpääsystä. Pikkuhiljaa onnellisuus alkoi kuitenkin näkyä myös ulospäin, kun pääsin puhumaan tuloksista enemmän ääneen ja loppupäivän olin aivan euforisessa tilassa, mutta silti niin epäuskoinen siitä faktasta, että unelmastani oli vihdoin tullut totta.

Tuon unohtumattoman päivän teki vielä paremmaksi se, että moni hakijatuttavistakin pääsi oikikseen opiskelemaan ja sain jakaa sen onnellisuuden tunteen muiden kanssa ja olla aidosti iloinen myös muiden tuloksista. Onnea vielä kerran kaikille sisään päässeille kaupungista riippumatta, ja juhlikaa sisäänpääsyä sen mukaisesti!
Omien vastausten tilaaminen
Te jotka ette päässeet sisään, tiedän kyllä miltä teistä tuntuu, sillä itse olen kokenut sen tunteen kahteen kertaan, ja tuo tunne on yksinkertaisesti hirveintä mitä olen koskaan tuntenut. Mutta jos tapauksestani voi mitään “oppia”, älkää oikeasti ikinä luovuttako unelmienne suhteen. Oli se sitten oikis tai mikä tahansa muu. Työtä se todennäköisesti tulee vaatimaan ja matka on yhtä tunteiden vuoristorataa, jos unelmalleen omistautuu, mutta se palkinto on sen kaiken arvoinen. Älkää murehtiko siitä oletteko hakeneet jo useampaan kertaan tai oletteko jo vanhempia hakijoita, ehditte kyllä olla siellä työelämässä iästänne ja hakukerroistanne huolimatta kyllästymiseen asti.
Suosittelen vahvasti tuloksestanne riippumatta tilaamaan kopiot omista koevastauksistanne ja pettymyksen tunteen laantuessa käymään ne läpi ajatuksella ja pyrkiä ymmärtämään mikä kokeessa meni pieleen ja miten voisitte parantaa suoritustanne tai valmistautumistanne ensi keväänä.
Ja mikäli sisäänpääsynne ei ollut monen pisteen päässä, syynätkää ne vastaukset suurennuslasilla läpi verraten kirjan tietoihin sekä mallivastauksiin ja tehkää oikaisupyyntö, mikäli vaikuttaa siltä, että koe on arvosteltu virheellisesti. Muistakaa, että kokeita tarkastavat henkilöt ovat vain ihmisiä ja usean sadan hakijan vastauksia tarkastaessa virheitä tulee väkisinkin!
Oikaisupyynnön tekemisessä ette myöskään menetä muuta kuin hieman aikaa ja vaivannäköä, sillä itse oikaisun tekeminen on ilmaista. Ainoastaan kopioiden saaminen omista vastauksista maksaa 15 euroa (Helsingissä), mutta se ei ole raha eikä mikään kenellekään. Tilasin itsekin sisäänpääsystä huolimatta kopiot vastauksistani ja voin julkaista omat vastaukset täällä, mikäli joku haluaa ne nähdä tai mahdollisesti haluaa käyttää niitä apuna oikaisun tekemisessä. Muutenkin, jos tarvitsette apua oikaisun tekemiseen, autan mielelläni teitä kykyjeni mukaan!
Lopuksi
Tämä kirjoitus vaikuttaa hieman b‑luokan nyyhkynovellilta, mutta halusin kuvailla ja kertoa aidon reaktioni sensuroimatta mitään. Onneksi tarinalla oli kuitenkin onnellinen loppu. Lisäksi näin jälkikäteen mieltä lämmittää hieman vähäpätöisempi seikka eli se, että viime postauksessani arvailuni pisterajoista meni oikein, sillä Helsingin koepistejonossa pisterajaksi muodostui 36 pistettä. Toki osa pääsi koepistejonostakin 35 pisteellä sisälle, mutta aiempienkin vuosien pisterajat laskin sen mukaan, millä kaikki pääsivät varmasti sisälle. Vaasan pisteraja sen sijaan oli 33 pistettä.

Seuraa tai ota yhteyttä!
- Blogin Facebook-sivu
- Tykkää blogin Facebook-sivusta ja pysyt myös tätä kautta ajantasalla uusista blogikirjoituksista!
- Facebook-ryhmä oikeustieteellisestä kiinnostuneille
- Ryhmä on tarkoitettu kaikille oikikseen hakeville tai siitä kiinnostuneille, jossa voit keskustella kaikesta hakemiseen liittyvästä tai esimerkiksi välivuoden hyödyntämisestä.
- Sähköposti: unelmanaoikis(ät)gmail(piste)com
- Minulle voi vapaasti laittaa kysymyksiä blogiaiheisiin liittyvistä jutuista tai pyytää apua, jos joku muu asia mietityttää.
- Twitter: @IiroRuolahti
- Twiittailen satunnaisesti erinäisistä aiheista, jonka lisäksi re-twiittaan usein itseäni kiinnostavia juttuja.
- LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/iiro-ruolahti/
- Minut voi lisätä vapaasti kontaktiksi, mutta hyväksyn kontaktointipyyntöjä aina hieman vaihtelevasti riippuen siitä tunnenko kyseisen henkilön. Contact-pyynnön yhteydessä kannattaa kirjoittaa, että löysit profiilini blogin kautta, jolloin osaan hyväksyä pyynnön.
- Yhteydenotto- ja palautelomake
- Jos toivot vastausta yhteydenottoosi, muista jättää lomakkeeseen sähköpostiosoitteesi.
- YouTube: Iiro Ruolahti
- Kanavalta löytyy tällä hetkellä podcast-jakso koskien opiskelijoiden asumistukea.
16 ajatusta aiheesta “15 § Tulokset”
Onnittelut opiskelupaikasta! 🙂
Kiitos paljon 🙂 Ja tsemppiä sulle tulevaan, mitä se HTM:n lisäksi pitääkään sisällään!
Paljon onnea opiskelupaikasta, olet sen ansainnut!! 🙂
Itse hain tänä keväänä ensimmäistä kertaa, mutta monivalinnoista jäi kiinni etten päässyt edes “jatkoon” 600 joukkoon… Ensi keväänä sitten haen uudelleen. Nyt tuntuu hyvin epätodennäköiseltä, että tulisin ikinä pääsemään Helsinkiin, mutta tosiaan ei saisi luovuttaa.. 🙂 Nyt sitten vaan jännitetään, että kuinka se 2017 oikiksen yhteishaun muutos vaikuttaa pääsykokeeseen ja lukuaikaan 😀
Kiitos 🙂
Mikäli Helsinki tuntuu sulle sopivalta kaupungilta ja oikikselta, niin ehdottomasti haet sitten vaan tänne ensi keväänä! Lähdet toiseen hakukertaan jo paljon viisaampana ja lukemisessakin pääsee melkein heti kirjojen julkaisun jälkeen siihen “pihviin”, kun ei tarvitse totutella juridisen tekstin lukemiseen yms.
Ilmeisesti valtakunnallinen yhteishaku lykkääntyykin vasta vuoteen 2018 ja ensi vuonna kaikilla muilla kuin Helsingin oikiksilla on sama koe ja materiaali, MUTTA omat valintajononsa eli hakea voi vain yhteen hakukohteeseen. Tuo kuulostaa kyllä hieman erikoiselta ratkaisulta, sillä itse olisin juuri toivonut kirjaimellisesti yhteishakua, että voi hakea useampaan oikikseen samaan aikaan. Tuosta aiheesta enemmän täällä: http://www.lakimiesliitto.fi/oikkarit/ajankohtaista/opiskelijavalinnan-uudistukset/
Onnea opiskelupaikasta! Sulla sit meni perjantai kuten mulla. Heräsin aamulla viideltä levottomana. Kaveri oli laittanut viestiä, että tulokset löytyy opintopolusta, niin oli pakko mennä itsekin katsomaan. Viime vuonna jäi pääsy tosi pienestä kiinni, nyt sisälle. Syksyllä siis tavataan. 😀
Kiitos ja hurjan paljon onnea myös sulle! 🙂 Ajattelin ensin, että katsoisin tulokset vasta töiden jälkeen iltapäivällä, mutta koska olin mennyt pisteetkin jo selvittämään niin en malttanut odottaa pidempään varmistusta 😀
Mutta mahtava juttu, että tänä vuonna tärppäsi ja syksyllä nähdään! 🙂
Kappas enpä ollut tätä huomannutkaan, kiitos siis kommentista! Enköhän minä sinne Helsinkiin sitten hae 🙂
Hei ja onnea opiskelupaikasta! Itse hain nyt toisen kerran Helsingin oikikseen ja en taaskaan päässyt… Jäin kolmen pisteen päähän rajasta. Helsinkiin hakeminen tuntuu mahdottomalta ajatukselta enää, joten saa nähdä haenko ensi vuonna Helsinkiin…
Mutta hei pystyisitkö julkaisemaan vastauksesi täällä, sillä haluaisin vähän verrata niitä omiin vastauksiini. Sain 3 tehtävästä vain 3 pistettä joten haluan nähdä miksi minä munasin kyseisen tehtävän. 😀
Tsemppiä opintoihin!
Sen lisäksi tilanne kuulemma tosiaan elää myös Suomen hallituksen takia, sillä kovastihan nyt on ollut uutisissa puhetta nykymallisen pääsykokeen lakkauttamisesta. Siitä mm. http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ministeri-grahn-laasonen-mtv-lle-ulkolukuun-perustuvista-paasykokeista-luovutaan/5914150
Jähtäväksi jää mitä oikiksenkin pääsykoesysteemille muutaman vuoden sisällä tapahtuu. Mutta tosiaan jos välivuoden aikana tulee oikikseen liittyviä kysymyksiä sekä tietenkin hakukevään aikana, niin multa saa ehdottomasti täällä kommenteissa tai sähköpostilla kysellä 🙂
Kiitoksia! Harmi juttu varsinkin kun kyse ei ole ollut monesta pisteestä, mutta toivottavasti sanonta kolmannesta kerrasta pitäisi paikkansa myös sun kohdalla — oli kyseessä sitten mikä oikis tahansa 🙂 Mikäli välivuodelle ei ole vielä suunnitelmia, niin voin erittäin lämpimästi suositella avointen yliopistojen oikiskursseja mikäli niihin osallistuminen sijainnin puolesta on vain mahdollista.
Sain yliopistolta eilen sähköpostin, että vastaukseni on postitettu Economy-postilla, joten olettaisin niiden saapuvan huomenna. En tosin taida huomenna vielä ehtiä skannaamaan ja kirjoittamaan niitä koneelle muiden menojen takia, mutta pyrin viimeistään perjantai-iltana julkaisemaan ne täällä uuden postauksen muodossa!
Hurjasti onnea opiskelupaikasta!
Mulla ei tänäkään vuonna napannut, saa nähdä yritänkö vielä. Jään kuitenkin mielenkiinnolla seuraamaan blogiasi. Toivottavasti jatkat kirjoittelua myös itse opiskelusta 🙂
Kiitos paljon!
Olen erittäin pahoillani, mutta niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin niin älä missään tapauksessa luovuta! Oikis on ilmeisesti kuitenkin sunkin unelma ja unelmien puolesta kuuluu taistella vaikka tie olisikin kivinen! Yhteishakukin ilmeisesti on nyt tulossa 2018, voit vauhdittaa jo ennalta opintojasi avoimessa / pyrkiä väylän kautta ja/tai yrittää ensi vuonna uudestaan, joten mahdollisuuksia on monia! 🙂
Ja tarkoitus on jatkaa kirjoittelua myös sisäänpäässeenä itse opiskeluista, opiskelijaelämästä ja vaihtoon lähtemisestä — aiheita on monia 🙂
Hei, osaisitko neuvoa oikaisupyynnön rakenteessa? 🙂
Hei,
Oikaisupyynnössä ehkä käyttäisin itse seuraavaa rakennetta:
1. Mihin tehtäviin haetaan oikaisua
2. Tehtäväkohtaisesti perustella oikaisua
2a. Tehtävän sisäisesti jaotella eri kohdat omaksi kappaleekseen (esim. monivalinnoissa tai oikeustapaustehtävissä a‑kohta, b‑kohta jne.)
2b. Jokaiseen kohtaan kertoa mitä oikaisulla halutaan saavuttaa (paljonko lisää pisteitä), miten tehtävä on arvosteltu väärin ja perustella oma näkökanta.
2c. Tehtävän loppuun tehdä yhteenveto, mikä on pistemäärä jonka koet olevan oikea kyseisestä tehtävästä
3. Oikaisupyynnön loppuun vetää yhteen paljon oikaisun jälkeen koepisteesi kuuluisi olla
Tässä oli vain yksi idea millainen rakenne tulisi olla, mutta tärkeintä on itse oikaisun perustelut. Kinkkiseksi sen tekee vain se, että koska et tiedä mistä kohdista olet vastauksessasi saanut pisteitä, niin joudut perustelemaan ja vertailemaan koko omaa vastaustasi mallivastaukseen. Lisävaikeuden oikaisuun tuo se, jos kyse ei ole “laskuvirheestä” vaan yrität hakea oikaisua muilla perusteilla (esim. mallivastauksessa ei annettu pisteitä mielestäsi olennaisesta asiasta). Näissä tapauksissa valintalautakunta vetoaa hanakasti arvostelun tieteelliseen ja opetukselliseen vapauteen, joka on äärimmäisen ärsyttävää.
Laitan tähän loppuun vielä muutaman linkin minkä olet jo ehkä nähnytkin ja joista on ehkä apua ja lisäksi laitan linkin omaan oikaisupyyntööni viime vuodelta. En saanut tuolla oikaisulla mitään aikaan ja muutenkin nyt jälkeenpäin sitä katsoessa en pidä sitä erikoisen hyvin tehtynä vaikka koinkin ensimmäisen ja kolmannen tehtävän osalta minulla olevan hyvät perusteet pisteiden nousulle (se ei olisi kuitenkaan riittänyt sisäänpääsyyn). Mutta ehkä siitä saa inspiraatiota miten muotoilla omaa oikaisua, kun näkee (huononkin) esimerkin oikaisupyynnöstä.
- https://www.docdroid.net/spToEzl/oikaisuvaatimukseni-koskee-tehtvi‑1.docx.html
- http://www.helsinki.fi/oikeustiede/opiskelijaksi/valintakokeet/2016/valintakoe.html#oikaisu
- https://fiducius.fi/oikaisuvaatimus-paasykoetuloksista-voi-tuoda-opiskelupaikan/
Onnea tälleen melkeen puoltoista vuotta jäljessä! 😀 Mut siis halusin kiittää tästä blogista, itse haen tulevana keväänä ensi kertaa tosissani, ja tän blogin lukeminen ja varsinkin tämä postaus oli super inspiroiva ja motivoiva! =)
Kiitos paljon! Ja ilahduttaa kuulla, että blogi on ollut motivoiva, sillä nykyään koen ihmisten motivoinnin tärkeimmäksi asiaksi, jos puhun hakijoiden kanssa 🙂
En tiedä kuinka paljon luottoa tälle voi nyt antaa, mutta kannattaa jäädä seurailemaan blogia, sillä tarkoituksena on oikeasti lähiaikoina aloittaa taas blogin päivittely. Toivon mukaan jo ensi viikon aikana, mutta ehkä en lupaa mitään vielä täysin varmaksi 😀
Tsemppiä kuitenkin jo nyt tulevaan hakukevääseen ja jos tulee mitä tahansa kysyttävää tai kaipaat muuten vain tsemppausta, niin laita vapaasti kommenttia / sähköpostia tms. tulemaan!