Iiro Ruolahti
Kurkistus blogin kirjoittajan, Iiro Ruolahden, tarinaan sekä Unelmana Oikis ‑blogin historiaan.

Iiro Ruolahti
Oikeustieteen maisteri
Moi! Olen Iiro Ruolahti, oikeustieteen maisteri Helsingin yliopistosta. Helsingin yliopiston lisäksi olen opiskellut Australiassa Melbourne Law Schoolissa, joka on rankattu maailman kuudenneksi parhaimmaksi oikikseksi.
Juridiikan lisäksi olen kiinnostunut liiketoiminnasta, neuvottelemisesta ja ylipäänsä sosiaalipsykologiasta.
Kuka ihmeen Iiro Ruolahti?
Helsingissä asuvana olen oppinut, että on hyvin usein hyödyllistä painottaa sukunimeni olevan Ruolahti eikä sitä kaupunginosaa vastaavasti Ruoholahti, sillä sattuneista syistä sukunimeni menee usein väärin.
Elämäntarina lyhyesti
Nojoo se siitä sukunimestä. Tällaiset kirjalliset esittelyt ovat aina jostain syystä kovin kankeita, mutta tosiaan olen Iiro ja opiskelen sekä asun tällä hetkellä Helsingissä. Olen kotoisin Helsingistä, vaikka puhetyylini väittääkin muuta. Tämä johtuu siitä, että olen asunut elämäni aikana Helsingin lisäksi Pohjois-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Varmaan isoimman vaikutuksen “puhetyyliini” on antanut Jyväskylässä asuminen, jossa kävin sekä yläasteen että lukion.
Muutin takaisin Helsinkiin loppukesästä 2014, kun valmistuin ylioppilaaksi entisestä Cygnaeus-lukiosta ja aloitin opinnot Helsingin avoimessa yliopistossa. Vietin muutaman välivuoden hakiessani kolmesti oikikseen, jossa pääsin aloittamaan opinnot syksyllä 2016.
Miksi oikis?
Blogini nimeni on Unelmana Oikis ja elämäni on viimeisten vuosien aikana pyörinyt vahvasti oikiksen ympärillä, joten on ehkä syytä taustoittaa, miten päädyin ylipäänsä hakeutumaan tälle alalle.
Sain idean oikikseen hakemisesta jo vajaa 20 vuotta sitten ollessani noin kuusivuotias. Olin viettämässä kesälomaa mökillä Multialla ja saunaillan yhteydessä isäni kertoi minulle hyväpalkkaisista ammateista. Muistan että yhtenä ammattina käytiin läpi lentäjää, josta en syystä tai toisesta kiinnostunut. Sen sijaan tuntemattomasta syystä johtuen juristin ammatti jäi mieleeni, ja en oikeasti muista minulla olleen tuon jälkeen mitään muuta haaveammattia.
Olen kai aina ollut utelias tapaus, sillä selvittelin jo ala-asteella kaiken mahdollisen oikikseen hakemiseen liittyen ja yläasteella muistan lainanneeni kirjastosta jonkin liikejuridiikkaa käsittelevän kirjan. Niin hurjaksi oikisintohimoni ei yltynyt, että olisin erityisemmin innostunut lukemaan tuota kirjaa. Voit vain kuvitella kuinka vähän yläasteikäinen pojankloppi ymmärsi juridiikan tekstin päälle ja kirja palautuikin nopeasti takaisin kirjastoon.
Ala-asteella olin “hyvä” koulussa – ilmaisu jonka päälle en erityisemmin perusta –, mutta yläasteella opintomenestykseni lähti nopeasti hurjaan laskuun ja lukiossa sitä ei ollut juuri lainkaan. Syitä on varmaan monia, mutta näin jälkikäteen arvelisin yhden syyn olleen muuton pois yksinhuoltajavanhemmaltani. Vaikka minulla oli katto pään päällä ja tärkeitä aikuisia ihmisiä ympärilläni, koin oloni kotona kuitenkin kovin yksinäiseksi. Lisäksi nuorena olin intohimoinen videopelien pelaaja, joten niillä pelituntimäärillä ei ole ihmekään, että opintomenestykseni oli huono.
Valmistuin lopulta lukiosta muistaakseni keskiarvolla 6,7 ja kirjoitin neljä ainetta: lyhyen matematiikan C, pitkän englannin C, äidinkielen B ja yhteiskuntaopin A. Kovin moni ei uskonut tällä pohjalla ponnistettavan oikikseen, jonka olin monesti sanonut ääneen olevan tavoitteeni. Muut vain eivät tietäneet sitä, minkä itse tiesin. Oikis oli pitkäaikainen unelmani ja minun on vaikeaa kuvitella toista henkilöä, joka olisi ollut yhtä motivoitunut hakemaan oikikseen. Kun ensimmäisen hakukevääni valintakoekirjat julkaisiin alkukeväästä 2014, oli kuin olisin painanut jotain nappia: yhtäkkiä luin päivittäin 6–8 tuntia päivässä kurinalaisesti läpi kevään, kun aiemmin en ollut edes vaivautunut avaamaan oppikirjoja lukion kokeisiin.
Välivuodet
Kovasta lukemisesta huolimatta en päässyt ensimmäisellä hakukerrallani Helsingin oikikseen (aikoinaan pystyi käytännössä hakemaan ainoastaan yhteen oikikseen kerrallaan). Toki pettymys oli valtava, kun sain tietää jääneeni seitsemän pisteen päähän sisäänpääsystä. Pääsin kuitenkin nopeasti pettymyksen yli, sillä varasuunnitelmani oli muuttaa Helsinkiin ja aloittaa opinnot avoimessa yliopistossa.
Lue lisää: 6 § Pääsykoekevääni
Jos aiemmin olin motivoitunut oikikseen hakemiseen, välivuosina lähentelin varmaan pakkomielteisyyttä. Opiskelin kahden vuoden ajan avoimessa yliopistossa ja sain kasaan 49 opintopistettä. Tämän ohella pääsin työkokeiluun vakuutusoikeuteen sekä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon, ja vapaa-ajallanikin luin runsaasti juridiikkaan liittyvää kirjallisuutta sun muuta. Mielessäni ei ollut epäilystäkään ettenkö pääsisi lopulta oikikseen. Tavoitteen saavuttamiseksi olin valmis uhraamaan sosiaalisia suhteita, sillä aikani ja energiani ei riittänyt kaikkeen. Näin jälkikäteen on toki helppo viisastella, että elämästä olisi voinut ja pitänyt nauttia enemmän välivuosina, mutta omalla tavallaan en kadu mitään ja olen kiitollinen välivuosistani, kun pyrin määrätietoisesti kohti unelmaani. Nykyään jopa välillä kaipaan tuota draivia, mikä minulla oli, sillä olin uskomattoman keskittynyt tavoitteeseeni ja se varmasti näkyi myös ulospäin.
Lopulta unelmani kävi toteen, kun pääsin sisälle, kolmannella hakukerrallani, kesällä 2016. Olin analysoinut ja ottanut opiksi aiempien hakukertojen virheistä ja pääsin kirkkaasti sisälle Helsingin oikikseen. Muistan vieläkin tuon päivän kun sain aamulla aikaisin Opintopolusta tiedon opiskelupaikasta ja murruin kyyneliin. Pitkäaikainen unelmani oli käynyt toteen ja kaikki sen eteen tehty kova työ oli kaiken arvoista. Muiden odotusten vastaisesti minä, joka räpiköi lukion läpi ja jonka suvussa ei ollut yhtään korkeakoulutettua eikä tutuissa yhtään juristia, raivasi tiensä oikikseen.
Lue lisää: 15 § Tulokset
Toisaalta jos olet lukenut aiemmin blogiani, tiedät ettei mielestäni oikikseen pääsemisen edellytyksenä ole hyvä lukiomenestys tai muu tausta. Mielestäni tarinani on vain esimerkki siitä, että oikikseen pääsemisessä – ja elämässä ylipäänsä – isoin merkitys on omalla motivaatiolla. Ehkä moni ei ole tästä samaa mieltä, mutta se on minun filosofiani ja asenteeni elämään.
Mitä oikiksessa?
Äkkiseltään voi saada kuvan, että hain oikikseen vain rahan takia. En tiedä, onko se tällä alalla hieman tabu, ettei moni “kehtaa” myöntää ääneen hakeneensa oikikseen sen takia, että haluaa siistiin ja hyväpalkkaiseen työhön, mutta voin suoraan myöntää, että minulle tämä oli yksi syy.
Pitää kuitenkin ymmärtää, että olen ollut pieni lapsi, kun olen saanut idean oikikseen hakemisesta ja se jostain syystä vain iskostui syvälle mieleeni, että tulen hakemaan oikikseen. Todennäköisesti isäni kertomassa ammattikuvauksessa oli jotain, mikä sai minut kiinnostumaan juuri juristin ammatista, mutta en muista mikä siinä oli. Siinä mielessä raha oli varmasti iso tekijä nuoremmalle minulle, että halusin toisenlaisen elämän kuin mikä minulla oli lapsena. Maailmassa ja Suomessa monella on varmasti asiat huonommin kuin mitä minulla on ollut enkä tarkoitus nyt ole lähteä kilpailemaan siitä tai ylipäänsä avaamaan tuota tarkemmin. Pointtini vain on, että näin rahan apuvälineenä ponnistaa “parempaan elämään”.
Raha sitä ja raha tätä. Elämäni olisi kuitenkin aika ankeaa, jos ainoa syyni hakea oikikseen olisi lopulta ollut raha. Mikä sitten minua viehättää juridiikassa ja milloin kuvioihin tuli muutakin kuin raha?
Muistan lukiossa käyneeni yhden lyhyen oikiskurssin, joka järjestettiin muistaakseni yhteistyössä Lapin oikiksen kanssa. Kurssilla käsittelimme immateriaalioikeuksia, joista en ymmärtänyt yhtään mitään. Opettajakin tuntui opettavan asian turhan monimutkaisesti lukioikäisille opiskelijoille, joilla ei ollut mitään kokemusta juridiikasta. Tällöin koin ainoan pienen kriisin sen suhteen, onko oikis sittenkään juttuni. Muistan etten päässyt läpi tuon kurssin koetta / tenttiä, mutta onneksi en antanut tämän yksittäisen kokemuksen lannistaa, vaan hain silti abikeväänä oikikseen.
Onneksi valintakoekirjoina oli paljon yksinkertaisempia juridiikan kirjoja ja muistankin pääsykoekeväänä saaneeni ahaa-elämyksen, että tämä on aidosti mielenkiintoista. Tuolloin sain ns. “oikean” syyn sille miksi haluan oikikseen. Juridiikassa kiehtovinta on edelleen se, että se tuntuu antavan avaimet koko yhteiskuntaan, sillä nykyään on harvassa ne yhteiskunnan tai elämän osa-alueet, joille juridiikka ei jollain tavoin ylettyisi. Lisäksi tutkinto on yleispätevä eikä se sinänsä sulje liikaa ovia tulevan uran kannalta. Juridiikka ja sen opiskelu ruokkii myös analyyttistä ja uteliasta persoonaani ja olen huomannut oikiksessa opiskelun jälkeen, miten analyyttiseksi olen muuttunut. Ehkä tämän eron huomaa myös blogikirjoituksissani, jos vertailee alkuvaiheen kirjoituksiani nykypäivään.
Täytyy tosin myöntää, ettei oikiksessa opiskelu ollut täysin sitä mitä odotin, sillä mielestäni opetus on melko heikosti järjestetty ja ainakin Helsingin oikiksessa hallinnollinen puoli tökkii jatkuvasti, mikä tekee opiskelusta raastavaa opiskelijalle. Onneksi koen silti olevani täysin oikealla alalla juridiikan sisällön puolesta eikä opinnoissa olekaan jäljellä enää kuin gradu.
Eniten olen kuitenkin oppinut työelämässä ja olen äärimmäisen tyytyväinen oikkareiden työllistymismahdollisuuksiin jo opintojen aikana. Opintojen ja töiden sisällön ero on kuin päivä ja yö, minkä takia on mukavaa, että olen tähän mennessä päässyt näkemään useita erilaisia työpaikkoja. CV:seeni voi tarkemmin perehtyä LinkedIn-profiilissani, mutta alla on listattu aikajärjestyksessä työkokeilu- / harjoittelupaikat, joissa olen ollut juridiikan alalla:
- Vakuutusoikeus
- Kilpailu- ja kuluttajavirasto
- Opettajien työttömyyskassa
- FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta
- ARROWS advisory group (Tsekeissä)
- Roschier Asianajotoimisto Oy
- Senaatti-kiinteistöt
Lisäksi olen toki häärännyt kaikennäköistä vapaa-ajallani, kuten laatinut oikishakijoille oikaisuvaatimuksia ja edustanut heitä myös hallinto-oikeudessa.
Lue lisää: 32 § Oikkarin työnhaku: Työkokemuksen merkitys ja työpaikkojen etsintä
Mitä oikiksen ulkopuolella?
Elämässäni on onneksi nykyään muutakin kuin oikis ja juridiikka. Ennen kuin kerron vapaa-ajan harrastuksistani, on mukava päästä toteamaan, että oikikseen pääsyn jälkeen tuntui kuin silmäni olisivat avautunut muulle maailmalle 😀 Nopeasti sisäänpääsyn jälkeen kiinnostuin sijoittamisesta ja aloitin säästämisen indeksirahastoihin alkuvuodesta 2018. Lisäksi kiinnostuin enemmän liiketoiminnan ja yrittämisen ymmärtämisestä, mikä ehkä johti osaltaan perustumaan oman toiminimen. Opintojen aikana osallistuin neuvottelukilpailuun, minkä jälkeen hurahdin täysin neuvottelemiseen ja sosiaalipsykologian. Sosiaalipsykologiaan liittyen olenkin lukenut useampia eri kirjoja vapaa-ajallani, vaikka muutoin olen harmillisen laiska lukija.
Toimialoista koen kiinnostavimmaksi urheilutoimialan, sillä olen seuranut lapsesta asti vapaaottelua. Tulevaisuudessa olisikin mukavaa tehdä jotain urheiluliitännäistä työtä tai projektia, kuten managerointia tai urheilijoiden sopimusten- ja taloudenhallintaa. Myös eSports-toimialan parissa häärääminen olisi mielenkiintoista, sillä olen pelannut teini-ikäisenä kilpailullisesti Call of Duty-pelisarjaa konsolilla.
Mitä vapaa-ajalla?
Muutoin tykkään rentoutua vapaa-ajalla pleikkaria pelatessa ja Netflixiä katsellessa. Olen lapsesta asti haaveillut omasta koirasta, ja toivottavasti jonain päivänä elämään mahtuu myös oma kultainennoutaja.
Perustin blogini loppuvuodesta 2015 lähinnä toimimaan päiväkirjanani, sillä kaveripiirissäni ei ollut ketään, jota kiinnostaisi oikikseen hakeminen. Blogin nimi on ehkä hieman raflaava, mutta parempi se on kuin yhtenä vaihtoehtona ollut “Law of my life”. Näin viisi vuotta myöhemmin voin todeta, että ehkä blogin nimi on ihan sopiva kuvastamaan sen sisältöä ja minua.
Blogin tarkoitus ja tulevaisuus
Alun perin tosiaan blogi lähinnä oli julkinen päiväkirjani, mutta pikkuhiljaa se keräsi suosiota. Tämän jälkeen aloin päivittämään blogia myös lukijoita silmällä pitäen ja halusin jakaa muille tietoa oikikseen hakemisesta sekä omista kokemuksistani. Edelleen nautin valtavasti siitä, jos blogistani on apua muille tai jos voin olla avuksi lukijoiden tsemppaamisessa tai motivoinnissa.
Alkuun tarkoituksena oli käsitellä vain hakemista ja avoimessa opiskelua, mutta nykyään blogini on ehkä menossa hieman eri suuntaan. Oma valmistumiseni lähestyy ja vaikka aion jatkaa myös edellä mainituista aiheista kirjoittelua, haluan kirjoittaa myös esimerkiksi työnhausta ja antaa niin hakijoille kuin oikkareille realistisemman kuvan työelämästä. Ja tietenkin minulle saa aina ehdottaa erilaisia aiheita blogikirjoituksiksi!
Lopuksi
Toivottavasti tämä esittely toimii ennemmin kurkistuksena minun elämään ja taustaan kuin minään myyntipuheena. Koen että ehkä joistain lukijoista on mukavaa oppia “tuntemaan” hieman paremmin blogin kirjoittajaa kuin että jäisin hirveän etäiseksi ja kasvottomaksi. Ja tämä toivottavasti madaltaa kynnystäsi ottaa rohkeasti yhteyttä, mikäli mielesi päällä on jokin kysymys.
Kiitos kun jaksoit lukea tarinointiani elämästäni ja blogistani, ja toivottavasti blogista on sinulle hyötyä jossain muodossa! Vastaanotan mielelläni myös palautetta blogista ja sivustosta ylipäänsä. Yhteystietoni löydät alapuolelta 🙂
Jos haluat pysyä ajan tasalla uusista blogikirjoituksista, voit tilata ilmoitukset sähköpostiisi täältä. Tarjoamistani palveluista (opiskelijavalinnan muutoksenhaku ja työnhakusparraus) löydät lisätietoa Palvelut-sivulta.
Palaute- ja yhteydenottolomake
unelmanaoikis(ät)gmail(piste)com
Ota yhteyttä Facebookissa
Tavoitat minut laittamalla viestiä blogin Facebook-sivun chat-toiminnolla.