Täällä eteläisessä Suomessa lumet sulavat kovaa vauhtia ja kevät saapuu pikkuhiljaa ? Kevään lähestyminen tarkoittaa samalla sitä, että korkeakoulujen yhteishaku alkaa pian! Käyn tässä kirjoituksessa lyhyesti läpi oikikseen hakemisen osalta keskeiset aikataulut edellisten vuosien tapaan. Sen sijaan todistus- ja valintakoevalinnan tarkempia tietoja käsitellään myöhemmin omissa kirjoituksisssa.
Lue lisää: 49 § Oikiksen todistusvalinta 2021
Yleisesti
Suomessa on oikiksia viidellä paikkakunnalla:
- Helsingissä (Helsingin yliopisto);
- Joensuussa (Itä-Suomen yliopisto);
- Rovaniemellä (Lapin yliopisto);
- Turussa (Turun yliopisto); ja
- Vaasassa (Helsingin yliopisto).
Voit hakea näihin kaikkiin samalla hakulomakkeella ja kaikki oikiset käyttävät valinnassa yhteistä valintakoetta sekä yhteisiä valintaperusteita.
Oikikseen (ja ylipäänsä yliopistoon) haetaan usein lukiosta ylioppilastutkinnon suorittamisen jälkeen, mutta on hyvä muistaa, että tämä ei ole ainoa väylä oikikseen. Oikikseen voi yhtä hyvin hakea valintakoeväylän kautta myös esimerkiksi amiksen suorittaneet opiskelijat.
Lukion suorittaminen ei tosiaankaan ole mikään edellytys oikikseen pääsemiselle, vaikka suurin osa oikkareista onkin käynyt lukion. Tämä ehkä johtuu osittain siitä, että amiksen suorittaneet pääsevät useimmiten suoraan työelämään valmistumisen jälkeen, jolloin jatko-opiskelu ei tunnu ajankohtaiselta.
Toisena syynä on varmasti myös se, että valitettavasti välillä opinto-ohjaajat ohjailevat korkeakouluun hakemisen suhteen hieman kapeakatseisesti. On täysi myytti, että oikikseen voi hakea (tai että oikikseen voisi päästä) vain lukion erinomaisin arvosanoin suorittaneet opiskelijat. Tarkemman listauksen koulutuksista, jotka antavat hakijalle kelpoisuuden hakea yliopistoon löydät täältä.
On täysi myytti, että oikikseen voi hakea (tai että oikikseen voisi päästä) vain lukion erinomaisin arvosanoin suorittaneet hakijat.
Aikataulut
Oikeustieteellisen alan yhteishaku alkaa tänä vuonna 17.3. ja päättyy 31.3.2021 klo 15.00. Suosittelen täyttämään hakulomakkeen mahdollisimman pian haun aukeamisen jälkeen, jottei se vahingossakaan unohdu. Alla on tarkemmin listattu haun ajankohtia.
Maaliskuu
- Valintakokeen tarkemmasta toteutustavasta tiedotetaan viimeistään: 16.3.2021
- Hakuaika alkaa: 17.3.2021
- Avoimen väylän hakuaika alkaa (pois lukien Turun oikis): 17.3.2021
- Hakuaika loppuu: 31.3.2021 klo 15.00
- Avoimen väylän hakuaika päättyy (pois lukien Turun oikis): 31.3.2021 klo 15.00
Huhtikuu
- Hakuaika yksilöllisiin järjestelyihin (ent. erityisjärjestelyt) päättyy: 7.4.2021 klo 15.00
- Valintakoekirjallisuus julkaistaan: 22.4.2021
Toukokuu
- Avoimen väylän hakuaika alkaa (vain Turun oikis): 3.5.2021 klo 8.00
- Avoimen väylän hakuaika päättyy (vain Turun oikis): 17.5.2021 klo 15.00
- Valintakoe järjestetään: 24.5.2021 klo 14.00 — 18.00
- Todistusvalintatulokset julkaistaan viimeistään: 31.5.2021
Heinäkuu
- Valintakoetulokset julkaistaan viimeistään: 9.7.2021
- Valintatuloksen oikaisuvaatimusaika alkaa: 10.7.2021
- Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään: 16.7.2021 klo 15.00
- Valintatuloksen oikaisuvaatimusaika päättyy: 23.7.2021 klo 15.00
Elokuu
- Varasijoilta hyväksyminen päättyy: 2.8.2021 klo 15.00
Lue lisää: Oikaisuvaatimuspalvelu
Keskeisiä käsitteitä
Ensikertalainen
Korkeakoulujen on varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaiskiintiöiden tavoitteena on parantaa niiden asemaa, jotka hakevat ensimmäistä opiskelupaikkaansa. Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa 75 % valittavista tulee olemaan ensikertalaisia.
Olet yhteishaussa ensikertalainen, jos
- sinulla ei ole yhteishaun hakuajan loppuun mennessä suoritettuna Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa ja
- et ole ottanut vastaan opiskelupaikkaa ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavasta koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.
Ensikertalaiskiintiö huomioidaan kunkin hakukohteen valintatapojen aloituspaikkamäärissä, kuitenkin niin, että todistusvalinnassa otetaan huomioon ainoastaan ensikertalaiset hakijat. Toisin sanoen, jokaisen oikiksen aloituspaikoista 75 % on varattu ensikertalaisille, ja todistusvalinnassa voi tulla valituksi vain ensikertalainen. Tosin ensikertalaisia voi tulla valituksi enemmänkin kuin kiintiön kooksi on määritelty, jos hakijan valintamenestys siihen riittää. Näin ollen ensikertalaisuudesta on vain hyötyä.
Yksilölliset järjestelyt (ent. eritysjärjestelyt)
Voit saada hakemuksesta vamman, sairauden tai vastaavan erityisen syyn perusteella tarvitsemasi yksilöllisen järjestelyn valintakokeeseen. Tällainen järjestely on esimerkiksi lisäaika valintakokeessa lukihäiriön takia. Yksilöllistä järjestelyä on haettava erikseen jokaiselta yliopistolta 7.4.2021 klo 15.00 mennessä.
Tarkemmat tiedot yksilöllisen järjestelyn hakemiseen löydät tämän sivun lopusta.
Valintamenettely
Oikiksen valintamenettelytavat ovat jatkuvasti monipuolistuneet. Nykyään oikikseen voi päästä viidellä eri tavalla:
- Valintakoe;
- Todistusvalinta;
- Avoin väylä;
- Siirtohaku (vain Joensuussa); ja
- Oikeusguru-kilpailu (vain Joensuu ja Rovaniemi)
Käsittelen näitä valintamenettelyjä tarkemmin omissa kirjoituksissaan, mutta käyn tässä lyhyesti läpi yleiset tiedot jokaisesta menettelytavasta.
Valintakoe
Oikeustieteellisen alan yhteisvalinta käsittää valintakoe- ja todistusvalintamenettelyt. Tämä tarkoittaa sitä, että täyttäessäsi hakulomaketta, ei sinun tarvitse merkitä haetko todistus- vai valintakoevalinnassa. Sinut otetaan huomioon molemmissa näissä valintajonoissa automaattisesti.
Tänä vuonna oikiksen yhteisvalinnassa on yhteensä 567 aloituspaikkaa, joista 60 %:ia on varattu valintakoevalinnalle ja 40 %:ia todistusvalinnalle. Valintakoevalinnan aloituspaikat jakautuvat yliopistoittain seuraavasti:
- Helsinki: 105 paikkaa
- Vaasa: 16 paikkaa
- Joensuu: 30 paikkaa
- Rovaniemi: 105 paikkaa
- Turku: 85 paikkaa
Lue lisää: 36 § Kuinka valmistautua pääsykoekevääseen
Todistusvalinta
Todistusvalinta koskettaa vain ensikertalaisia eli hakijoita, jotka eivät ole vielä suorittaneet korkeakoulututkintoa eivätkä ole ottaneet vuoden 2014 jälkeen vastaan tällaista opiskelupaikkaa.
Lue lisää: 49 § Oikiksen todistusvalinta 2021
Todistusvalinnan aloituspaikat jakautuvat tänä vuonna seuraavasti:
- Helsinki: 70 paikkaa
- Vaasa: 10 paikkaa
- Joensuu: 20 paikkaa
- Rovaniemi: 70 paikkaa
- Turku: 56 paikkaa
Lue lisää: 42 § Oikeustieteellisen alan tulokset 2020
Avoin väylä
Oikikseen on myös mahdollista päästä avoimen väylän kautta, joka tarkoittaa sitä, että suoritat avoimessa yliopistossa (tai vastaavassa laitoksessa) oikeustieteellisen alan opintoja. Jokaisella oikiksella on omat hakukriteerinsä avoimeen väylään, mutta lähtökohtaisesti valituksi tuleminen edellyttää vajaan vuoden opintoja hyvin arvosanoin. Mikäli sinua kiinnostaa hakea oikikseen avoimen väylän kautta, suosittelen tutustumaan jokaisen oikiksen hakukriteereihin huolellisesti Opintopolussa!
Olen aina suositellut avoimessa opiskelua hakijoille, jotka eivät pääse oikikseen ensimmäisellä hakukerralla, sillä avoimessa opiskelu on paras mahdollinen tapa valmistautua valintakoekevääseen. Se on myös paljon hyödyllisempi kuin mikään valmennuskurssi kevään aikana, vaikka nämä eivät toki sulje toisiaan pois. Avoimessa opiskelun kautta juridinen teksti tulee tutuksi ja luku- sekä vastaustekniikkasi kehittyy luonnostaan ?
Lue lisää: 4 § Opiskelu avoimessa yliopistossa (2015) ja 5 § Opiskelu avoimessa yliopistossa osa 2 (2015)
On ilahduttavaa huomata, että avoimen väylän aloituspaikat ovat olleet viime vuosina nousussa. Tänä vuonna oikikset valitsevat uusia opiskelijoita avoimen väylän kautta seuraavasti:
- Helsingin yliopisto (ml. Helsinki ja Vaasa): enintään 17 opiskelijaa
- Joensuu: enintään 30 opiskelijaa
- Rovaniemi: enintään 8 opiskelijaa
- Turku: enintään 14 opiskelijaa
Oikeusguru-kilpailu
Oikeusguru-kilpailu on valintaväylänä kaikista uusin, ja ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuonna 2019. Kilpailu on suunnattu lukiolaisille ja kilpailun kaksi parasta palkitaan opiskelupaikalla Joensuun tai Rovaniemen oikiksessa. Lisätietoja Oikeusguru-kilpailusta löydät täältä.
Siirtohaku
Edellä mainittujen valintatapojen lisäksi Joensuun oikiksessa on käytössä myös siirtohaku. Siirtohaku on tarkoitettu hakijoille, joilla on voimassa oleva opinto-oikeus Itä-Suomen yliopistossa. Tänä vuonna siirtohaussa valitaan enintään 20 opiskelijaa.
Lopuksi
Näin lopuksi haluaisin muistuttaa, että loppupeleissä näillä oikiksilla ei ole mitään suurempaa eroa kuin sijainti. Ymmärrän esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuvan hakijan halun hakea lähellä sijaitsevaan oikikseen, koska kaikki läheiset ja elämä on todennäköisesti pääkaupunkiseudulla.
Sen sijaan en ymmärrä alkuunkaan outoa ajatustapaa, jonka perusteella hakija ei halua hakea syrjäisempään oikikseen, koska se muka ei ole arvostettu. Sen lisäksi, että tässä heikennetään omia mahdollisuuksia päästä oikikseen (ei valita kaikkia oikiksia hakulomakkeelle), on kyseinen ajatusmaailma melko lapsellinen ja tietämätön.
Suosittelen vahvasti laittamaan jokaisen oikiksen hakulomakkeella, sillä ette sitoudu siinä vielä mihinkään. Mikäli et lukukevään lopuksi sattuisi pääsemään haluamaasi oikikseen, mutta pisteesi riittäisi toiseen oikikseen, voi ajatus uudesta hakukeväästä kyrsiä. Isossa kuvassa on järkevämpää aloittaa opinnot aikasemmin kuin käyttää aikaa tiettyyn oikikseen pääsemiseen.
Mihin oikikseen sinä aiot hakea ensisijaisesti ja miksi? ?
Seuraa tai ota yhteyttä!
- Blogin Facebook-sivu
- Tykkää blogin Facebook-sivusta ja pysyt myös tätä kautta ajantasalla uusista blogikirjoituksista!
- Facebook-ryhmä oikeustieteellisestä kiinnostuneille
- Ryhmä on tarkoitettu kaikille oikikseen hakeville tai siitä kiinnostuneille, jossa voit keskustella kaikesta hakemiseen liittyvästä tai esimerkiksi välivuoden hyödyntämisestä.
- Sähköposti: unelmanaoikis(ät)gmail(piste)com
- Minulle voi vapaasti laittaa kysymyksiä blogiaiheisiin liittyvistä jutuista tai pyytää apua, jos joku muu asia mietityttää.
- Twitter: @IiroRuolahti
- Twiittailen satunnaisesti erinäisistä aiheista, jonka lisäksi re-twiittaan usein itseäni kiinnostavia juttuja.
- LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/iiro-ruolahti/
- Minut voi lisätä vapaasti kontaktiksi, mutta hyväksyn kontaktointipyyntöjä aina hieman vaihtelevasti riippuen siitä tunnenko kyseisen henkilön. Contact-pyynnön yhteydessä kannattaa kirjoittaa, että löysit profiilini blogin kautta, jolloin osaan hyväksyä pyynnön.
- Yhteydenotto- ja palautelomake
- Jos toivot vastausta yhteydenottoosi, muista jättää lomakkeeseen sähköpostiosoitteesi.
- YouTube: Iiro Ruolahti
- Kanavalta löytyy tällä hetkellä podcast-jakso koskien opiskelijoiden asumistukea.